Recht, realiteit, risico en rationaliteit

Activity: Participating in or organising an eventOrganising and contributing to an eventAcademic

Description

Vier decennia was socioloog Roel Pieterman verbonden aan de rechtenfaculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij begon in 1978 als student-assistent en hij neemt in 2019 afscheid als universitair hoofddocent rechtssociologie.

Zijn wetenschappelijke werk bestrijkt drie eeuwen verwevenheid van recht en maatschappelijke realiteit en bevat opmerkelijk veel strijd: 19de-eeuwse ideeënstrijd over de inrichting van de rechterlijke organisatie, 20ste-eeuwse theorievorming over strijdige aanspraken, en 21ste-eeuwse strijd voor rationeler overgewichtbeleid. Zijn boek De voorzorgcultuur tikt al die eeuwen aan. Generaties studenten werden door hem met het conflictperspectief geconfronteerd. Bestuurders hadden te maken met Pieterman de vakbondsman. Kleinzoon van twee sleepbootkapiteins: niet bang om tegen de stroom in te gaan. Maar ook beminnelijk, redelijk en constructief.

Ter gelegenheid van het afscheid van Roel Pieterman vindt op 29 november 2019 het symposium ‘Recht, realiteit, risico en rationaliteit’ plaats.
Period29 Nov 2019
Event typeSeminar
LocationRotterdam, NetherlandsShow on map
Degree of RecognitionNational