If you made any changes in Pure these will be visible here soon.

Personal profile

Research interests

Annemiek Harder is als bijzonder hoogleraar werkzaam op de Horizon-leerstoel Wetenschappelijk onderbouwde jeugdzorg en onderwijs bij de sectie Ortho- en Gezinspedagogiek van de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences. Daarvoor werkte ze als universitair hoofddocent bij de afdeling Orthopedagogiek van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Ze richt zich qua onderzoek en onderwijs op de kwaliteit en effectiviteit van behandeling voor jongeren met ernstige gedrags- en opvoedingsproblemen (zie ook CV).

In 2020 is het boek 'Uithuisgeplaatste jeugdigen: Sleutels tot succes in behandeling en onderwijs' verschenen waarin ze, samen met Erik Knorth en Chris Kuiper als redactie en diverse deskundigen vanuit de praktijk en wetenschap, een overzicht biedt van ‘wat werkt’ in de hulpverlening en het onderwijs aan de ongeveer 45.000 jeugdigen in Nederland die jaarlijks uithuisgeplaatst worden of zijn.

Annemiek is in 2011 cum laude gepromoveerd bij de RuG op een proefschrift over de (kwaliteit en effectiviteit van de) zorg in de gesloten residentiële jeugdzorg. Ook heeft Annemiek in 2011 een bijdrage geleverd aan Commissie Samson onderzoek naar seksueel misbruik in de residentiële jeugdzorg en pleegzorg. Eén van de onderzoeksprojecten waar zij momenteel aan werkt richt zich op de ontwikkeling en evaluatie van Up2U: een behandelmodule voor motiverende mentor/coachgesprekken van professionals met jongeren in de residentiële jeugdhulp.

Sinds 2016 is Annemiek bestuurslid van de European Scientific Association on Residential & Family Care for Children and Adolescents (EUSARF). Verder is ze lid van de International Work Group on Therapeutic Residential Care en het International Research Network on Transitions to Adulthood from Care (INTRAC). Verder is ze als redactielid betrokken bij het tijdschrift Residential Treatment for Children and Youth.

Haar expertise en interessegebieden zijn:

  • Gedragsproblemen, antisociaal of delinquent gedrag, risico- en beschermende factoren
  • Adolescenten, jongvolwassenen, multiprobleemgezinnen
  • Uithuisplaatsing
  • Residentiële jeugdhulp, 24-uurs jeugdhulp, gezinshuizen, JeugdzorgPlus instellingen, Justitiële jeugdinrichtingen (JJI´s), forensische behandeling
  • Werkzame factoren van hulp: motivatie voor gedragsverandering, therapeutische alliantie, behandelrelaties, programma-integriteit interventies
  • Professionalisering en training van hulpverleners in jeugdhulp
  • Motiverende Gespreksvoering (MGV), Up2U behandelmodule
  • Kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksmethoden: effectonderzoek, longitudinaal follow-up onderzoek, observatieonderzoek

Fingerprint

Dive into the research topics where Annemiek Harder is active. These topic labels come from the works of this person. Together they form a unique fingerprint.
  • 1 Similar Profiles

Network

Recent external collaboration on country/territory level. Dive into details by clicking on the dots or