If you made any changes in Pure these will be visible here soon.

Personal profile

Research interests

[Information on research in English, see below]

Nicole Lucassen onderzoekt als bijzonder hoogleraar Kinderarmoede de effectiviteit van interventies gericht op kinderen en jongeren die opgroeien in armoede. De leerstoel is ingesteld door de Gemeente Rotterdam en Nationaal Fonds Kinderhulp (https://kinderhulp.nl/) en maakt onderdeel uit van het Onderzoeksprogramma Kinderarmoede. Dit onderzoeksprogramma, onder leiding van Nicole Lucassen (EUR) en Mariëtte Lusse (lector Kinderarmoede, Hogeschool Rotterdam: https://www.hogeschoolrotterdam.nl/onderzoek/lectoren/talentontwikkeling/lectoren/mariette-lusse/), zorgt voor een nieuwe verbinding tussen wetenschap, beleid en praktijk op het terrein van kinderarmoede.

Nicole benadert onderzoek naar opgroeien en ontwikkelen systemisch. Kinderen en jongeren groeien op binnen verschillende sociale systemen, zoals het gezin. Maar ook andere systemen rondom het opgroeiende kind zijn van belang, zoals de school waar het kind naar toe gaat en de buurt waarin een kind opgroeit. Deze systemen beïnvloeden elkaar onderling en kunnen kinderen en jongeren die opgroeien in armoede beschermen, maar ook het risico op problemen juist vergroten. Vanuit de wetenschap wordt verwacht dat een combinatie van financiële ondersteuning en inzetten op de systemen rondom het opgroeiende kind een waardevolle benadering kan zijn in het bestrijden van de negatieve effecten van opgroeien in armoede. Hoe dit uitwerkt in de praktijk wordt binnen het Onderzoeksprogramma Kinderarmoede onderzocht.

De verschillende dynamieken binnen verschillende gezinnen maakt dat, naast een systemische benadering, aandacht voor maatwerk cruciaal is. Meer specifieke kennis over unieke mechanismen binnen gezinnen is nodig. Deze inzichten kunnen namelijk bijdragen aan het personaliseren en verbeteren van het opsporen van kinderarmoede. Daarnaast richt het onderzoeksprogramma Kinderarmoede zich op de effecten van interventies voor gezinnen in armoede. In het onderzoek wordt nadrukkelijk samengewerkt met de verschillende betrokkenen stakeholders, zoals professionals, vrijwilligers en in de eerste plaats de gezinnen zelf.

Naast onderzoeker is Nicole programmadirecteur van de masterspecialisaties van Pedagogische Wetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en verzorgt zij onderwijs binnen de minor en master Opvoedvraagstukken in een diverse samenleving.

Expertise en interessegebieden:
-Kinderarmoede
-Gezin als systeem
-Opgroeien in een diverse en grootstedelijke context
-Preventie en interventie
-Advisering van professionals en beleidsmakers
-Ontwikkeling van kinderen en jongeren
-Observatiestudies, longitudinale studies, interventiestudies

English
Prof.dr. Nicole Lucassen is endowed professor Child Poverty at the Department of Psychology, Education and Child Studies, Erasmus University Rotterdam. This chair is funded within the larger Research Program Child Poverty by the municipality of Rotterdam and National Fund Children’s Aid. The research program, led by prof.dr. Nicole Lucassen and dr. Mariette Lusse of the Rotterdam University of Applied Sciences, focuses on effectivity of interventions on growing up in poverty.

Fingerprint

Dive into the research topics where Nicole Lucassen is active. These topic labels come from the works of this person. Together they form a unique fingerprint.
  • 1 Similar Profiles

Network

Recent external collaboration on country/territory level. Dive into details by clicking on the dots or