Alternatieve bedrijfsstructuren voor advocaten: over de advocatuur als maatschappelijke onderneming

Research output: Book/Report/Inaugural speech/Farewell speechBookAcademic

Abstract

Alternatieve bedrijfsstructuren voor advocaten geeft een uitgebreide uitleg over de alternatieve bedrijfsstructuren. Hierbij komen niet alleen de regels van omringende landen aan bod, maar worden ook belangrijke veranderingen in de Nederlandse regelgeving bepleit.

Het rapport is van groot belang voor iedereen die geïnteresseerd is in regelgeving voor andere sterk gereguleerde maatschappelijk relevante sectoren, omdat daar vergelijkbare problematiek speelt. Denk aan het notariaat, gerechtsdeurwaarderij, accountancy en bijvoorbeeld de zorg. De hoofdvraag luidt: hoe kan de (publiekrechtelijke) regulering het best worden gestructureerd om deze (private maar maatschappelijk zo belangrijke) sector optimaal te laten presteren?

Alternatieve bedrijfsstructuren rechtspraak
Er zijn steeds meer voorstellen om alternatieve bedrijfsstructuren voor advocaten toe te staan. Denk aan kapitaalinvesteringen in advocatenkantoren door derden en meer mogelijkheden voor geïntegreerde samenwerking met andere beroepsbeoefenaren. Tot 2026 loopt er een experimentregelgeving die rechtsbijstandsverzekeraars en schaderegelingskantoren toestaat om advocatendiensten aan derden aan te bieden. Deze tijdelijke regeling zal vervangen moeten worden door een definitieve regelgeving die breder over de toelating van alternatieve bedrijfsstructuren gaat. Het Europese recht dwingt ook tot een hernieuwde beoordeling in hoeverre marktbelemmeringen in de advocatuur aanvaardbaar zijn.

Alternatieve bedrijfsstructuren voor advocaten is van grote waarde voor iedereen die zich bezighoudt met advocatenregelgeving, waaronder beleidsmakers, wetenschappers en advocaten.
Original languageDutch
Place of PublicationDeventer
PublisherWolters Kluwer
Volume131
Edition1
ISBN (Print)9789013174533
Publication statusPublished - 24 Oct 2023

Cite this