De betoverde wereld van Balthasar Bekker

Translated title of the contribution: The enchanted world of Balthasar Bekker

Research output: Book/Report/Inaugural speech/Farewell speechBookProfessional

Abstract

De Duivel, heksen, tovenaars, spoken, geesten, betoverden en bezetenen staan centraal in deze hertaalde bloemlezing uit 'De Betoverde Wereld'. Dit vierdelige boekwerk van de Nederlandse predikant en theoloog Balthasar Bekker (1634-1698) sloeg eind zeventiende eeuw in als een bom. Al direct na publicatie van de eerste twee delen in 1691 brak er een ware pamflettenoorlog uit.
Wat had Balthasar Bekker gedaan? Op grond van zijn eigen interpretatie van de Bijbel en met argumenten ontleend aan de filosofie van Descartes (1596-1650) beargumenteerde hij dat allerlei verhalen over duivelse praktijken gewoon sprookjes waren. Bekker wilde het bijgeloof de wereld uit helpen, niet in de laatste plaats omdat onschuldige mensen als heks of tovenaar op de brandstapel eindigden.
Niet iedereen nam hem dat in dank af. Bekkers onorthodoxe standpunt dat God de Duivel in de hel zou hebben vastgeketend was vooral streng gereformeerden een doorn in het oog. Als de Duivel geen macht had, wie was dan de veroorzaker van het kwaad op aarde? Misschien was Bekker zelf wel door de Duivel bezeten...
Met ongewone verhalen als 'Spelden plassen in Kampen', 'De bezeten papegaai' en 'Bevallen van de Duivel' brengt Bart Leeuwenburgh in dit boek Balthasar Bekkers betoverde wereld opnieuw tot leven.
Translated title of the contributionThe enchanted world of Balthasar Bekker
Original languageDutch
Place of PublicationAmsterdam
PublisherBoom Uitgevers
Number of pages355
ISBN (Print)9789024446766
Publication statusPublished - 2023

Fingerprint

Dive into the research topics of 'The enchanted world of Balthasar Bekker'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this