De toekomst van werk: Over ecologische, technologische en politieke ontwikkelingen en het belang van strategische keuzes en politieke strijd

Peter Leisink, P. Jansen, W De Lange, JC Looise, Jaap Paauwe, F Pot, Bram Steijn

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Abstract

De toekomst van werk in Europa blijft een complex vraagstuk, beïnvloed door verschillende cruciale factoren op het gebied van ecologie, technologie en politiek, meent het HRM-collectief Future of work. In hun recent verschenen artikel ‘De toekomst van werk: over ecologische, technologische en politieke ontwikkelingen en het belang van strategische keuzes en politieke strijd’ schetst het collectief verschillende paden waarop de toekomst van werk kan evalueren en het belang van stakeholders om in gesprek te blijven over het pad naar de gekozen bestemming.

Een universeel beeld van de toekomst schetsen is niet hetgeen wat het collectief betoogt met haar beschouwing. Daar is het vraagstuk simpelweg te complex voor; het werklandschap ondergaat aanzienlijke veranderingen en er zullen altijd deels conflicterende belangen spelen. Het collectief zoomt juist in op mondiale invloedfactoren die de toekomst van arbeid bepalen. De auteurs benadrukken dat contractuele relaties, beroepenstructuren en arbeidsverhoudingen aanzienlijk zullen evolueren, gedreven door ontwikkelingen in ecologie, technologie en politiek.
Original languageDutch
Pages (from-to)43-53
Number of pages11
JournalTijdschrift voor HRM
Volume26
Issue number3
DOIs
Publication statusPublished - Dec 2023

Research programs

  • ESSB PA

Cite this