Modulation of Ischemia Reperfusion injury in kidney transplantation

Research output: Types of ThesisDoctoral ThesisInternal

10 Downloads (Pure)

Abstract

Niertransplantatie is nog steeds de voorkeursbehandeling voor eindstadium nierfalen. Ischemie reperfusieschade is daarbij een onvermijdelijk fenomeen. Dit proefschrift is erop gericht om methode te vinden om ischemie reperfusieschade te voorkomen, danwel te verminderen. Een mogelijkheid is dieetrestrictie waarbij al is aangetoond dat calorierestrictie in muizen ischemie reperfusieschade vermindert. Echter is dit lastig te transleren naar de kliniek, waarvoor een dieetmimeticum een uitkomst zou kunnen zijn. Een deel van dit proefschrift onderzoekt Rapamycine als dieetmimeticum en onderzoekt de effecten van dieetrestrictie op microRNA niveau.
Een andere methode om ischemie reperfusieschade te verminderen is het toepassen van (post) conditioning, waarbij de reperfusiefase gefaseerd wordt ingevoerd. Er is een feasibility studie verricht bij ontvangers van een DCD niertransplantatie.
Daarnaast is onderzoek verricht naar biomarkers van ischemie reperfusieschade zodat de schade zo vroeg en specifiek mogelijk gemonitored kan worden.
Original languageEnglish
Awarding Institution
  • Erasmus University Rotterdam
Supervisors/Advisors
  • de Bruin, Ron, Supervisor
  • Dor, Frank, Co-supervisor
Award date2 Feb 2024
Place of PublicationRotterdam
Print ISBNs978-94-6473-333-4
Publication statusPublished - 2 Feb 2024

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Modulation of Ischemia Reperfusion injury in kidney transplantation'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this