Nutritional assessment in critically ill patients with Covid-19

Research output: Types of ThesisDoctoral ThesisInternal

32 Downloads (Pure)

Abstract


Dit proefschrift onderzoekt de voedingstoestand van ernstig zieke patiënten met COVID-19 tijdens en na hun verblijf op de intensive care (IC). Het bestaat uit meerdere studies die verschillende onderdelen van de voedingstoestand in kaart brengen: van het gemeten energieverbruik, de bruikbaarheid van een nieuwe calorimeter, de voedingswijze- en tolerantie, het verloop van de lichaam samenstelling tijdens IC-opname, tot de voedingstoestand een jaar na IC-opname.

De resultaten laten zien dat veel patiënten een hoger gemeten energieverbruik hadden dan ingeschat in combinatie met een negatieve eiwitbalans tijdens IC-opname. Het meten van het energieverbruik kon worden uitgevoerd bij iets minder dan de helft van de patiënten, maar bleek een waardevolle methode voor het opstellen van individuele voedingstherapie. De meerderheid werd gevoed met voldoende sondevoeding via het maagdarmstel en maagdarmklachten kwamen weinig voor. Ondanks dat patiënten best goed gevoed konden worden, bleef er sprake van gewicht- en spiermassa verlies en nam de vetmassa juist toe. Een jaar na IC-opname was het gewichtsverlies bijna hersteld, maar was de voedingstoestand nog aangetast door overgewicht en hoge vetmassa bij de meeste patiënten.
Original languageEnglish
Awarding Institution
  • Erasmus University Rotterdam
Supervisors/Advisors
  • Joosten, Koen, Supervisor
  • Olieman, Joanne, Co-supervisor
  • van Bommel, Jasper, Co-supervisor
Award date22 Jan 2025
Place of PublicationRotterdam
Publication statusPublished - 22 Jan 2025

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Nutritional assessment in critically ill patients with Covid-19'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this