Nutritional status and dietary interventions in patients with chronic kidney disease or kidney failure

Research output: Types of ThesisDoctoral ThesisInternal

8 Downloads (Pure)

Abstract

De titel van het proefschrift is ”Voedingstoestand en dieetinterventies bij patienten met nierfalen”. Het proefschrift is opgedeeld in 2 delen:
- Deel 1: Voedingstoestand. Hierin hebben we gekeken naar beloop in lichaamssamenstelling en spierfunctie van hemodialysepatiënten, welke zeer negatief veranderd in de tijd. Kijken we naar de meest optimale manier van het bepalen van de eiwitbehoefte, waarin wij zien dat de eiwitbehoefte bepalen obv vetvrije massa het meest accuraat is en hebben we gekeken naar het belang van lichaamssamenstelling bij de dosering van afweeronderdrukkende medicatie na niertransplantie waarin wij vinden dat lichaamssamenstelling het bestaande algoritme flink verbeterd.
- Deel 2: Dieetinterventies. Hierin hebben we gekeken naar het effect van een zoutbeperking bij zowel patienten met nierfalen als oncologische patienten. In beide groepen vinden wij dat een zoutbeperking effectief is. Hebben we een systematic review en meta-analyse uitgevoerd naar het effect van metabole acidose op de voedingstoestand, wij vinden dat het corrigeren hiervan gunstig is voor de spiermassa en spierfunctie. Daarnaast hebben we een expert opinion paper geschreven over parenterale voeding tijdens dialyse en vinden wij dat een oxaalzuurbeperkt dieet gunstige effecten heeft op het plasma oxaalzuur en daarmee op transplantatie uitkomsten.
Original languageEnglish
Awarding Institution
  • Erasmus University Rotterdam
Supervisors/Advisors
  • Hoorn, Ewout, Supervisor
  • Olieman, Joanne, Co-supervisor
Award date9 Apr 2024
Place of PublicationRotterdam
Print ISBNs978-94-6361-964-6
Publication statusPublished - 9 Apr 2024

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Nutritional status and dietary interventions in patients with chronic kidney disease or kidney failure'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this