Onderzoek: Hoe gaan families om met digitaal ouderlijk toezicht?

Translated title of the contribution: Research: How do families deal with digital parental monitoring?

Research output: Non-textual formWeb publication/siteProfessional

Abstract

De ouders van nu zijn opgegroeid in een tijd waarin ze voornamelijk in de gaten werden gehouden via onderlinge afspraken en sociale controle. Zoals een moeder (44 jaar oud met drie kinderen van 9, 11, en 13) omschrijft: “Onze vaders en moeders hadden niet de mogelijkheid om constant in onze nek te hijgen”. Dit vormt een schril contrast met het heden, waarin het familieleven doorspekt is met digitale media en ouders op verschillende manieren toezicht kunnen houden op hun kinderen.

De vele digitale mogelijkheden om kinderen in de gaten te houden stellen ouders voor de uitdaging om een balans te vinden tussen beschermen en vrijheid verschaffen. Als onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam onderzocht ik dit dilemma, aan de hand van interviews in negen gezinnen met verschillende culturele achtergronden en gezinssamenstellingen. Ik sprak in het voorjaar van 2021 met elf jonge tieners (10-15 jaar oud) en elf ouders. Welke overwegingen maken ouders rondom ouderlijk toezicht? En hoe reageren hun kinderen hierop? In dit artikel beschrijf ik de belangrijkste bevindingen over het monitoren van mediagebruik, locaties en sociale media en geef ik aanbevelingen voor ouders en verzorgers.
Translated title of the contributionResearch: How do families deal with digital parental monitoring?
Original languageDutch
PublisherNetwerk Mediawijsheid
Media of outputOnline
Publication statusPublished - 7 Dec 2021

Bibliographical note

Via Netwerk Mediawijsheid

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Research: How do families deal with digital parental monitoring?'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this