Online jeugdcriminaliteit en ‘verkeerde vrienden’. Wanneer is de samenhang het sterkst?

Translated title of the contribution: Online delinquency and 'bad peers': When is the association the strongest?

Yaloe van der Toolen, M Weulen Kranenbarg, Frank Weerman

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

126 Downloads (Pure)

Abstract

Dit artikel onderzoekt in welke mate het online delinquente gedrag van schoolvrienden, overige offline vrienden en online contacten samenhangt met het online delinquente gedrag van individuen, en of dit verband verschilt voor cyberdelinquentie, gedigitaliseerde delinquentie en traditionele delinquentie. Zowel directe als indirecte metingen van de cyberdelinquentie van vrienden zijn gebruikt in de analyse. Data zijn afkomstig uit de eerste ronde van een grootschalige studie naar oorzaken van online delinquentie onder Nederlandse jongeren (n=889; gemiddelde leeftijd=16,8 jaar). Voor zowel directe als indirecte metingen van online delinquentie van vrienden werd een samenhang gevonden met individuele online delinquentie. Indirecte metingen hingen echter sterker
samen met individuele online delinquentie dan directe metingen. Dit suggereert dat respondenten veelal niet in staat zijn om een juiste inschatting te maken van de online delinquentie van hun vrienden. Er werden geen verschillen in samenhang gevonden tussen individuele online delinquentie en de indirecte metingen van online delinquentie door schoolvrienden, offline vrienden en online vrienden. Dit wijst erop dat verschillende soorten vrienden een belangrijke rol kunnen spelen bij online delinquentie van individuen.
Translated title of the contributionOnline delinquency and 'bad peers': When is the association the strongest?
Original languageDutch
Pages (from-to)153-179
Number of pages27
JournalTijdschrift voor Criminologie
Volume62
Issue number2
DOIs
Publication statusPublished - 2020

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Online delinquency and 'bad peers': When is the association the strongest?'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this