Publieke Inkoop: Een multidisciplinair overzicht van theorieën, praktijken en instrumenten

Jolien Grandia (Editor), Leentje Volker (Editor), Willem A. Janssen, Lizet Kuitert, Fredo Schotanus, Wendy van der Valk

Research output: Book/Report/Inaugural speech/Farewell speechBookAcademic

29 Downloads (Pure)

Abstract

Dit toegankelijke studieboek geeft een multidisciplinair overzicht van theorieën, praktijken en instrumenten in de publieke inkoop. Het beschrijft het wat en waarom van publieke inkoop en geeft professionals en studenten in het hoger onderwijs inzicht in hoe op een moderne manier ingekocht kan worden in de publieke sector. Centraal staat hoe publieke organisaties via de inkoop van werken, leveringen of diensten op een verantwoorde manier publieke waarde kunnen creëren en behouden.

Geschreven door zes jonge en vooruitstrevende wetenschappers uit verschillende vakgebieden, geeft het boek een integrale blik op publieke inkoop ten tijde van grote maatschappelijke veranderingen. Het boek start met het bespreken van het publieke inkoopproces, het begrip publieke waarde, de juridische context en de organisatie van de inkoopfunctie in publieke organisaties. Vervolgens komt het ontwikkelen en vertalen van het inkoopbeleid aan bod, het organiseren van aanbestedingen en de selectie van leveranciers. Ook wordt dieper ingegaan op het ontwerp, het beheer en de evaluatie van contracten. Het afsluitende hoofdstuk beschrijft de recente ontwikkelingen in het vakgebied en de noodzakelijke veranderingen die dit met zicht meebrengt.

De lezers van dit unieke integrale multidisciplinaire boek leren dan ook niet alleen wat publieke inkoop inhoudt, maar ook hoe zij een professionele change agent kunnen worden om het vakgebied verder te helpen ontwikkelen. Dit maakt het boek essentiële leesstof voor iedereen die geïnteresseerd is in inkoop in de publieke sector.
Original languageEnglish
Place of PublicationTilburg
PublisherOpen Press Tilburg University
Commissioning bodyPIANOo
ISBN (Electronic)9789403674346
Publication statusPublished - 15 Mar 2023

Research programs

  • ESSB PA

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Publieke Inkoop: Een multidisciplinair overzicht van theorieën, praktijken en instrumenten'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this