Vertrouw bij pneumonie op uw klinische blik

Translated title of the contribution: Rely on your clinical view of pneumonia

A. W. Graffelman, S. Le Cessie, A. Knuistingh Neven, F. E.J.A. Willemssen, H. M. Zonderland, P. J. Van Den Broek

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Abstract

Achtergrond: Bepaalde predictiemodellen stellen de huisarts in staat om een pneumonie te voorspellen aan de hand van klinische informatie. Daarmee kan het gebruik van dure diagnostiek beperkt worden. Deze modellen zijn nog niet gevalideerd in de huisartsgeneeskundige populaties.

Methode: We deden een prospectief onderzoek tussen 15 november 1998 en 1 juni 2001 in Leiden en omgeving onder volwassen patiënten met een lageluchtweginfectie (LLI) naar de oorzaken van LLI. We verzamelden klinische gegevens en maakten een thoraxfoto. Daarnaast verrichtten we een literatuuronderzoek om predictiemodellen voor een pneumonie te vinden.

Resultaten: Aan het onderzoek namen 129 patiënten deel: 26 met een pneumonie en 103 zonder pneumonie op de thoraxfoto. We pasten zes modellen toe. Alleen het model dat ook gebruikmaakt van de C-reactief proteïne (CRP) test toonde een significante oppervlakte onder de curve van 0,69 (95%-BI 0,58-0,80), met een positief voorspellende waarde van 47% (95%-BI 23-71%) en een negatief voorspellende waarde van 84% (95%-BI 77-91%). De voorafkansen voor een pneumonie en voor geen pneumonie waren respectievelijk 20 en 80%.

Conclusie: Predictiemodellen gebaseerd op klinische informatie geven geen betrouwbare voorspelling van pneumonie. Aanvulling met een verhoogde CRP-waarde heeft beperkte waarde.
Translated title of the contributionRely on your clinical view of pneumonia
Original languageDutch
Pages (from-to)185-189
Number of pages5
JournalHuisarts en Wetenschap
Volume51
Issue number4
DOIs
Publication statusPublished - Apr 2008

Bibliographical note

Dit artikel is een bewerking van AW Graffelman, Le Cessie S, Knuistingh Neven A, Willemssen FEJA, Zonderland HM, Van den Broek PJ. Can history and exam alone reliably predict pneumonia? J Fam Pract 2007;56:465-70. Publicatie gebeurt met toestemming van de uitgever.

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Rely on your clinical view of pneumonia'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this