Wat bepaalt de ziekenhuiskeuze van borstkankerpatiënten? De rol van reistijd, zorghistorie van de patiënt en verwijspatroon van de huisarts

Translated title of the contribution: What determines a breast cancer patient's choice of hospital? The role of travel time, care history of the patient and the general practitioner's referral history

Barbara Menting, Lydia Van'T Veer, Ron Kemp

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

1 Citation (Scopus)

Abstract

Doel
Onderzoeken in hoeverre ziekenhuiskeuzes voor borstkankerzorg worden beïnvloed door de reistijd, de zorghistorie van de patiënt en het verwijspatroon van de huisarts.

Opzet
Kwantitatief onderzoek.

Methode
Uit de zorgdeclaratiegegevens van 2015 selecteerden wij initiële dbc-zorgproducten in de patiëntgroep ‘Nieuwvormingen borst’ met een huisarts of huisartsenpraktijk als verwijzer. Wij gebruikten ‘conditional logit’-keuzemodellen met 82 ziekenhuizen in de keuzeset om te onderzoeken of de reistijd naar het ziekenhuis, de eigen zorghistorie van de patiënt in de afgelopen 2 jaar en het verwijspatroon van de huisartsen gerelateerd waren aan de ziekenhuiskeuzes. Ook gingen we na hoe vaak patiënten kozen voor een ‘standaardziekenhuis’.

Resultaten
Wij selecteerden 74.227 borstkankerzorgproducten die de ziekenhuiskeuzes vertegenwoordigden van 70.608 unieke patiënten (96% vrouw; gemiddelde leeftijd: 52,7 jaar) uit 4840 verschillende huisartsenpraktijken. Reistijd, eigen zorghistorie en verwijspatroon van de huisarts waren elk statistisch significant gerelateerd aan de ziekenhuiskeuze. Patiënten gingen vaker naar een ziekenhuis waar zij eerder waren geweest, dat dichtbijgelegen was of waar relatief veel patiënten uit hun huisartsenpraktijk naartoe waren gegaan. Het verwijspatroon van de huisarts droeg het meeste bij aan de verklaring van de ziekenhuiskeuze, gevolgd door de zorghistorie van de patiënt en de reistijd. 12% van de patiënten zónder zorghistorie en 7% van de patiënten mét een zorghistorie koos niet voor een standaardziekenhuis; relatief vaak viel de keuze dan op een umc of een gespecialiseerd ziekenhuis.

Conclusie
Naast de reistijd spelen de zorghistorie van de patiënt en het verwijspatroon van de huisarts een duidelijke rol in de ziekenhuiskeuze van patiënten met borstkanker. Een niet te verwaarlozen groep kiest echter voor een ziekenhuis dat niet voor de hand ligt op basis van reistijd, eigen zorghistorie en verwijspatroon van de huisarts.
Translated title of the contributionWhat determines a breast cancer patient's choice of hospital? The role of travel time, care history of the patient and the general practitioner's referral history
Original languageDutch
Article numberD4742
Pages (from-to)1-8
Number of pages8
JournalNederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume164
Issue number34
Publication statusPublished - 2020

Fingerprint

Dive into the research topics of 'What determines a breast cancer patient's choice of hospital? The role of travel time, care history of the patient and the general practitioner's referral history: De rol van reistijd, zorghistorie van de patiënt en verwijspatroon van de huisarts'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this