Wij zijn ons lichaam: wat sport en beweging ons vertellen over menselijk gedrag

Translated title of the contribution: We are our bodies: What sport and and exercise can tell us about human behavior

Research output: Book/Report/Inaugural speech/Farewell speechBookPopular

Abstract

In Wij zijn ons lichaam laat filosoof Aldo Houterman zien hoe we ons lichaam beter kunnen begrijpen en gebruiken. Ik beweeg, dus ik ben. Ons lichaam is belangrijker dan ooit, we hebben met z’n allen nog nooit zo veel gesport en we letten nauwkeurig op onze voeding. Tegelijk lijkt ons lichaam steeds minder nodig te zijn: door robotisering en artificial intelligence worden we overbodig in het arbeidsproces.

In Wij zijn ons lichaam onderzoekt filosoof Aldo Houterman de betekenis van ons lichaam in het huidige tijdsgewicht. Hij weerlegt de stelling van Dick Swaab dat de mens niets meer is dan zijn brein, wat de neurobioloog in zijn bestseller Wij zijn ons brein beweert. Houterman laat zien dat de relatie tussen de mens en wereld om hem heen niet bestaat uit onze gedachtes maar uit onze beweging en lichamelijkheid. Ons lichaam vormt de basis van intelligent menselijk gedrag. Met bekende voorbeelden uit de sport maar ook uit de psychologie, filosofie, literatuur en schilderkunst laat Houterman zien dat ons lichaam in staat is om te luisteren naar een situatie zonder dat we er bewust over nadenken.

Wij zijn ons lichaam helpt ons om de vermogens van ons lichaam beter te leren kennen, te begrijpen en te gebruiken.
Translated title of the contributionWe are our bodies: What sport and and exercise can tell us about human behavior
Original languageDutch
PublisherAmbo|Anthos Uitgevers
Number of pages256
Publication statusPublished - 2019

Fingerprint

Dive into the research topics of 'We are our bodies: What sport and and exercise can tell us about human behavior'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this